دلایل خرابی شمع
دلایل خرابی شمع های خودرو و علائم آن

 

دلایل خرابی شمع خودرو و نشانه های آن 

درباره شمع خودرو چه می دانید؟ آیا می دانید چه موقع باید شمع های خودرو را تعویض کنید؟ آیا تا به حال زودتر از موعد مقرر مجبور به تعویض شمع های خودرو شده اید؟ و یا به تازگی شمعی را خریداری کرده اید که روی خودرو شما جواب نداده باشد؟ در این مقاله ما قصد داریم تا به صورت کامل با تمامی این موضوعات آشنا شویم. در ادامه همراه ما باشید.


شمع چیست؟


دلایل خرابی شمع

همانطور که می دانید شمع ها قطعات کوچکی هستند که بر روی سرسیلندر خودرو نصب می شوند. انتهای شمع ها در داخل محفظه احتراق قرار می گیرد. برق با ولتاژ بالا از سمت ترمینال یا سر شمع توسط وایر وارد شمع شده و از سمت دیگر شمع با تبدیل شدن به جرقه خارج می شود.

در محفظه احتراق سرسیلندر هوا و سوخت وجود دارد. این مخلوط توسط با کمک جرقه شمع منفجر شده و این انفجار باعث حرکت پیستون و میل لنگ و خودرو می شود.

به دلیل اینکه شمع های خودرو در معرض فشار و حرارت و ولتاژبالایی هستند دچار فرسودگی می شوند. شمع ها جزئ قطعات مصرفی خودرو هستند. شما باید آن ها را به موقع تعویض کنید تا موتور با مشکل رو به رو نشود.

طول عمر یک شمع چند کیلومتر هست؟

طول عمر هر شمع علاوه بر نوع شمع به کیفیت ساخت شمع هم ارتباط دارد. شمع ها به دو دسته استاندارد و سوزنی تقسیم می شوند که هر کدام طول عمر مشخصی دارند که در ادامه به آن می پردازیم.

شمع های نیکل و سر تخت که به شمع های استاندارد هم معروف هستند، طول عمرشان بیست تا سی هزار کیلومتر است. اگر به هر دلیلی خواستید بیشتر از این کیلومتر، از آن ها استفاده کنید، باید شمع را باز کرده و علاوه بر بازدید چشمی، دوباره آن ها را فیلر کنید.

طول عمر شمع های پلاتینیوم، پنجاه تا هشتاد هزار کیلومتر است. طول عمر شمع های ایریدیوم سوزنی  80 تا 160 هزار کیلومتر است. پس از طی این مسافت و تمام شدن طول عمر شمع، شما ضعیف شدن موتور خودرو را حس خواهید کرد. در این زمان، شمع خودرو نیاز به تعویض دارد.

در زمان خرید شمع دقت کنید که حتما از شمع فابریک و یا با کیفیت تر استفاده کنید. در غیر این صورت مجبور به تعویض زود هنگام شمع خواهید شد.

برای خرید شمع های اصلی و با کیفیت استاندارد و سوزنی به این صفحه مراجعه کنید.

 


علائم خرابی شمع ها


اول از هر چیزی باید به سراغ علائم خرابی شمع ها برویم. آیا تا به حال از علائم خرابی، متوجه خرابی شمع های خودرو خود شده اید؟ اگر درباره علائم خرابی شمع های خودرو اطلاعاتی ندارید مطالعه این قسمت از مقاله را از دست ندهید.

  1. خام سوزی مخلوط سوخت و یا درست کار نکردن موتور خودرو:

در قسمت اول با طریقه کار شمع خودرو آشنا شدید. حال اگر شمع نتواند مراحلی که گفته شد را طی کند، یعنی جرقه لازم را بزند و مخلوط سوخت را به طور کامل بسوزاند، موتور خودرو به درستی کار نخواهد کرد. در بین تعمیرکاران ماشین اصطلاحاً به این عنوان ” خام سوزی ” گفته می شود.

خام سوزی خودرو باعث می شود تا آلایندگی خودرو افزایش یابد. در نتیجه یکی از علائم خرابی شمع ها درست کار نکردن موتور هست که اصطلاحاً به آن خام سوزی گفته می شود.

خام سوزی دلایل مختلفی دارد که مختصر به آن اشاره می کنیم:

  • خرابی مپ سنسور
  • خرابی سوزن انژکتور خودرو
  • خرابی وایر شمع ها و کوئل
  • خراب بودن سنسور اکسیژن

هر کدام از این دلایل باید بررسی شوند و رفع عیب شوند تا خام سوزی برطرف شود.

در ادامه با دیگر علائم های خرابی شمع خودرو بیشتر آشنا خواهیم شد.

  1. خروج صدا از اگزوز:

در بعضی از مواقع، زمانی که شمع های خودرو خراب می شوند، در هنگام دور گرفتن موتور صداهایی عجیب و غریبی از سوی اگزوز به گوش می رسد. اگر خودرو شما دچار این مشکل شده است، به تعمیرگاه مراجعه کنید.

  1. تغیر رنگ در قسمت های مختلف شمع:

یکی دیگر از علائم خرابی شمع ها می توان به تغییر رنگ آن ها اشاره کرد. این موضوع تنها زمانی قابل رویت است که شمع ها باز شوند و در یک مکان روشن شمع ها رؤیت شوند. این تغییر رنگ میتواند سفید گچی، دودی سیاه و یا روغنی، قهوه ای شدن و… باشد که هر کدام دلایل خاص خود را دارند.

  1. استارت خوردن خودرو با مشکل مواجه می شود:

از دیگر علائم خرابی شمع ها می توان به بد استارت خوردن و روشن نشدن خودرو اشاره کرد. اگر خودرو را در یک صبح زمستانی سرد استارت زده اید و ماشین روشن نشده است می توان گفت که شاید شمع خودرو نیاز به تعویض دارد.

در صورت چک کردن و یا تعویض شمع، اگر مشکل بر طرف نشد، به سراغ عیب های دیگر مثل تعویض مهره فن و یا استوپر موتور و یا سنسور دور موتور می رویم.

  1. شتابگیری خودرو با مشکل انجام می شود:

در صورتی که شمع های خودرو فرسوده شده باشند، خودرو شتاب همیشگی را ندارد. زیرا انرژی مورد نیاز خودرو به درستی تأمین نمی شود.

  1. روشن شدن چراغ چک خودرو:

اگر وضعیت شمع خودرو وخیم باشد، چراغ چک روشن خواهد شد. البته لازم به ذکر است همان‌طور که می دانید روشن شدن چراغ چک می تواند دلایل مختلفی را به همراه داشته باشد اما یکی از دلایل روشن شدن چراغ چک را می توان به خرابی شمع ها اختصاص داد.

  1. لرزش در ماشین:

این موضوع ممکن است به درستی قابل تشخیص نباشد اما یکی دیگر از علائم خرابی شمع های خودرو، لرزش ماشین هست.

 

تمامی این موارد، علائمی بود که شما می توانید تنها با دانستن آنها، بدون نیاز به مراجعه تعمیرکار، از خرابی شمع های خود اطمینان حاصل کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا با دلایل خرابی شمع های خودرو آشنا شوید.

نکته:

اگر علائمی همانند: سخت کار کردن موتور، خام سوزی، مصرف سوخت زیاد را در خودرو خود مشاهده کردید، بدانید که زمان تعویض شمع ها نزدیک است و باید به فکر شمع های جدید برای خودرو خود باشید.


دلایل خرابی شمع ها


در قسمت قبلی با علائم خرابی شمع ها آشنا شدید، حال در این قسمت در نظر داریم تا درباره دلایل خرابی شمع ها با شما عزیزان گفتگو کنیم. امروزه متأسفانه به دلیل کیفیت نامطلوب سوخت، بعضی از دارندگان خودرو، زودتر از موعد مجبور به تعویض شمع های خودرو خود می شوند. این موضوع دو دلیل را به همراه دارد.

  1. جنس نامناسب شمع ها

در هنگام خرید شمع خودرو به برند آن و مناسب بودن کد فنی شمع برای خودرو دقت کنید. همیشه سعی داشته باشید تا از بهترین برند شمع استفاده کنید. شمع با برند های معتبر عمر بلند مدتی را نیز دارند.

اگر خودرو شما سالم باشد و برند شمع نیز یک برند معتبر باشد، حداکثر کیلومتری تعویض شمع ها در شمع های استاندارد بین ۲۰ تا ۳۰ هزار کیلومتر، در شمع های پلاتینیوم ۵۰ تا 80 هزار کیلومتر و در شمع های ایریدیوم چیزی بین ۸۰ تا ۱۶۰ هزار کیلومتر می باشد. در نتیجه در هنگام خرید شمع، معتبرین برند با کد فنی مناسب را خریداری کنید و به سراغ برند های چینی و یا برند های نامعتبر دیگر نروید.

  1. دلایل مختلف دیگر که عمر شمع ها را کم می کند:

اگر نوع برند را در نظر نگریم، دلایل دیگری وجود دارد که از عمر شمع شما کم می کند. در این قسمت از مقاله همانطور که گفتیم همراه ما باشید تا با این دلایل به صورت کامل آشنا شوید.

  • تجمع کربن

یکی از دلایل خرابی شمع ها می تواند تجمع کربن بر روی سر شمع باشد. شاید برای شما این سؤال پیش بیاید که کربن چگونه به وجود می آید؟ زمانی که سوخت غلیظ از طریق انژکتور تزریق شود و یا اینکه فیلتر هوای خودرو شما فرسوده باشد در اثر احتراق ناقص کربن به وجود می آید. این کربن های تولید شده باعث تجمع روی الکترود منفی و مثبت شمع می شوند و باعث خرابی زودرس شمع های خودرو شما می شوند.

  • دمای زیاد یکی از دلایل خرابی شمع است

یکی از دلایلی که موجب می شود تا شمع ها زودتر از موعد مقرر نیاز به تعویض پیدا کنند، دمای زیاد احتراق هست. گرم شدن بیش از حد شمع ها، یکی از دلایلی است که عمر شمع را کاهش می دهد. این اتفاق بیشتر در خودرو های توربو و خودرو های گاز سوز می افتد. در این خودرو ها حرارت بسیار زیادی تولید می شود. در این مدل خودرو ها باید از شمع های مخصوص استفاده کنید.

  • آلودگی شمع توسط روغن

این موضوع زمانی اتفاق می افتد که روغن به داخل محفظه احتراق نفوذ و نشت پیدا کند. اگر این روغن بر روی شمع نفوذ کند، نوک شمع آسیب می بیند. این موضوع یکی از علت هایی است که شمع زودتر از موقع نیاز به تعویض پیدا می کند. دلیل اصلی این اتفاق هم بیشتر خرابی رینگ های اطراف پیستون و یا لاستیک سوپاپ است.

راه های جلوگیری از خرابی شمع ها

زمانی که شمع خودرو خراب شود، راهی جز تعویض آن نمی تواند مشکل شما را حل کند. اگر علائمی که پیش تر گفته شد را مشاهده کردید، می توانید با جلوگیری آن ها عمر شمع خود را افزایش دهید.

اما اگر توانایی خرید شمع را دارید حتماً اقدام به تعویض کنید. متأسفانه در حال حاضر قیمت شمع خودرو افزایش پیدا کرده است. توانایی اکثر رانندگان برای خرید این وسیله ضروری کم شده است.

اگر با هر یک از علائمی که گفته شد برخورد کردید سریعاً نسبت به رفع آن مشکل اقدام کنید تا بتوانید زودتر جلوگیری کنید.

 


جمع بندی


همانطور که در این مقاله گفته شد اگر شمع خودرو خراب باشد، خودرو شما بد کار می کند و یا با استارت های مکرر روشن نمی شود. این موضوع می تواند برای دیگر قطعات خودرو شما مضر باشد. بهترین کار این است همان‌طور که گفته شد با مشاهده علائم خرابی، نسبت به رفع مشکل اقدام کنید.

 

ممنون که تا پایان مطلب ” دلایل خرابی شمع های خودرو و علائم آن ” همراه ما بودید.

بیشتر بخوانید:

معرفی کارخانه مطرح تولید شمع خودرو

شمع چگونه باعث سلامت خودرومی شود؟

مقایسه شمع های ایرانی وخارجی خودرو

 

[sp_easyaccordion id=”27854″]